Direct contact? | Bel: 0318 488500 | Mail: klantenservice@asphalia.nl

Mitella als draagdoek en wond(druk)verband.

20 mei 2011

Een mitella is een zwaar ondergewaardeerd stuk textiel in de EHBO wereld. Deze driekante doek met twee zijden van 90 cm en een lange kant van 120 cm is een waardevol gereedschapsstuk in de eerste hulp. In principe kennen we de driekante doek in twee vormen, de non-woven doek en de textiel uitvoering. De non-woven is goedkoper en éénmalig is het gebruik, dat is dus direct de reden dat de handel standaard de goedkopere vorm in de verbanddozen verwerkt. De EHBO instructeurs werken bijna altijd met de textiele uitvoering, want deze is herbruikbaar, uitwasbaar, soepeler en makkelijker in het gebruik.

De mitella zit in iedere verbanddoos, helaas zit er vaak maar 1 mitella in de EHBO doos. Na dit stukje zul je begrijpen dat er liever 3 stuks in de EHBO zouden moeten zitten. Die zuiderburen van ons, de belgen, zijn ook nog wel eens slim, want in België moeten er zelfs steriele mitella’s aanwezig zijn in de First Aid kit.

De veelzijdigheid van de mitella gaan we benoemen.

 • Draagdoek
 • Verbandmiddel
 • Drukverband
 • Spalk

 

De mitella als draagdoek.

Als draagdoek is de mitella al te verdelen in een aantal vormen, te weten:

 • Draagdoek voor voor rust en steun;
  • Betreft letsel aan de onderarm, pols en hand. De standaard doelstelling is om rust en steun te geven aan het getroffen lichaamsdeel. Door rust en steun voorkom je verergering van de verwonding en bevorder je zelfs het genezingsproces.
 • Sling, ook wel de brede das genoemd;
  armsling 

  • De sling wordt verstrekt door een ziekenhuis, maar de EHBO-er leert om een brede das te maken van een mitella. De brede das moet een breedte hebben tussen de 10 en 15 cm en geeft ondersteund met name de pols en de hand tot waar de pink begint. De brede das wordt ingezet bij letsel aan de schouder, sleutelbeen en bovenarm.
 • Verhoogde draagdoek;
  • De verhoogde mitella wordt ingezet als er letsel is aan de hand en onderarm, veelal bij bijtwonden. Door de verhoogde mitella zal de doorbloeding van de onderarm en hand minder zijn. En door een verminderde doorbloeding zal de bacterie – afkomstig van de tanden – minder snel in het lichaam worden opgenomen.

 
driekante doeken

De steriele mitella van de Belgen.

Een mitella – bij voorkeur een steriele mitella – kan perfect dienen als wondbedekker. De doelstelling is dan tweeledig. Stelpen van een (ernstige) bloeding en het afdekken van een wond. Een wond afdekken doen we om infectiegevaar te verminderen. Ook volgens de Nederlandse EHBO leer dient een open wond steriel te worden afgedekt.

Een drukverband met een mitella.

Met een tweede mitella kan dan een een drukverband worden aangelegd. Nu zit er een risico bij bij het aanleggen van een drukverband door een mitella. Een mitella is niet elastisch en door het zwellen van de wondomgeving kan een drukverband een knelverband worden. Het is dus van belang om het drukverband regelmatig te controleren, want een knelverband belemmerd de doorbloeding. Met alle risico’s van dien.

De spalk gemaakt van een mitella.

Natuurlijk kun je een mitella als touw gebruiken en stokken langs een gebroken ledemaat vastbinden. Bij een slachtoffer met een gebroken been is het ook mogelijk om een gezond been als spalk te gebruiken. Deze twee benen fixeer je met drie mitella’s

Delen wordt gewaardeerd!

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia safety group | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009