Direct contact? | Bel: 0318 488500 | Mail: klantenservice@asphalia.nl

MAC-waarde, giftige stoffen, meten is weten.

10 april 2012

Er bestaan zeer veel giftige stoffen, maar vooral gassen, dampen, nevels of stof zijn zeer gevaarlijk, want vaak ruik, zie en voel je ze niet.

MAC-waarde

explosiemeter
MAC betekend Maximaal Aanvaarde Concentratie van gassen, dampen, nevels en stoffen die bij een bepaalde concentratie geen gevaar opleveren voor de mens op zijn/haar werkplek gedurende 8 uur per dag c.q. 40 uur per week (voor zover bekend). Dus een goede MAC waarde levert geen risico op voor iemand gedurende zijn/haar leven en voor zijn/haar nageslacht.

MAC-TGG

Wat Mac betekend is hier boven uitgelegd. TGG betekend Tijd Gewogen Gemiddelde.
MAC-TGG(15) betekend dat je 15 minuten achtereen blootgesteld kunt worden aan een bepaalde luchtvervuiling zonder daar last van te krijgen volgens de eerder gestelde normen.
De tussentijd moet minimaal 2 uur bedragen.

Indien het niet mogelijk is om aan deze normen te voldoen dan zal men (adem)bescherming moeten gebruiken.

MAC-C

C staat voor het Engelse woord Ceiling (plafond). Dit houdt in dat er een maximale verzadiging van de lucht is. Bij overschrijding van de maximale lucht moet stoppen met werken en ventileren en/of (adem)bescherming gebruiken.

MAC-H

De MAC-H is een waarschuwing dat de te gebruiken stoffen zeer makkelijk door de huid heendringt.

Enkele verschijnselen van een acute vergiftiging zijn.

 • Hoofdpijn
 • Duizelig
 • Evenwichtsstoornissen
 • Maagkrampen
 • Misselijkheid
 • Braakneigingen
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid,
 • Wazig en dubbel zien

 

Mensen met een verminderde gezondheid.

Mensen met een verminderde gezondheid, overgewicht, zwanger, astma en dergelijke zijn veel gevoeliger dan gezonde mensen.

Wil je meer weten over de MAC-waarden?

Bij Asphalia kan je ook terecht voor bijvoorbeeld VCA, Gasmeten en Buitenwacht cursussen. Hier word de MAC waarde uitgebreid behandeld.
Zie voor meer info.

Asphalia Training - Opleidingen en certificaten

Delen wordt gewaardeerd!

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

4 Comments

 1. h.j.otten   18 januari 2013 17:07 / Reply

  M.,
  Op Internet staan nog al wat artikelen over giftige stoffen. Nergens vind ik apparatuur
  waarmee ik die giftige stoffen kan detecteren en meten.
  Waarom is deze apparatuur ook niet beschikbaar voor particulier gebruik ?

  • marcel   10 april 2014 07:44 / Reply

   Als je als particulier zou willen gaan meten is dat mogelijk allen zal dat een flinke financiële investering zijn om te mogen en kunnen doen er is altijd de mogelijkheid om iemand in te huren om een meting te laten doen op een veilige en juiste wijze.

 2. D. van den Berg   24 februari 2013 21:08 / Reply

  De MAC waarde wordt al sinds 2009 niet meer gebruikt, we spreken nu over grenswaarde. Deze waarden zijn aangepast, betekend dat de meeste waarden naar beneden zijn bijgesteld. TGG 15 wil zeggen dat we maximaal 15 minuten met die stof mogen werken, echter uitgaande van de criteria 8 uur per dag, daarna rust. Dus ook niet na 2 uur weer opnieuw.

  • marcel   10 april 2014 07:35 / Reply

   In de examens van gas-meten en ook bij de SER word nog met de MAC-waarde gewerkt dat zal de komende tijd wel zo blijven. Grenswaarden (MAC-waarden, Occupational Exposure Limits (OEL’s)) zijn te vinden in de grenswaardendatabank van de SER.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia safety group | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009