Direct contact? | Bel: 0318 488500 | Mail: klantenservice@asphalia.nl

Brandontwikkeling.

1 juni 2012

Van een klein vlammetje tot een waar inferno.

Een beginnend brandje getoond in de brandkromme.

Het brandje begint bij de vonk, wellicht een kleine lucifer of een brandende peuk. Dit simpele begin ontaardt in een vlam, deze vlam groeit uit tot een bepaalde warmte in een ruimte. Zodra deze temperatuur in een ruimte een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 250 / 300 °C begint de volgende fase.

De brandkromme toont de ontwikkelingsperiode van een brand.

De ontwikkelingsperiode van een brand gaat heel erg snel. Dit komt omdat de warmte gassen uitdrijven uit de vaste stoffen. De uitgedreven gassen zijn brandbaar en door de heersende temperatuur in combinatie met zuurstof (de aanwezige zuurstof) gaan deze gassen branden.
Dit fenomeen wordt vlamoverslag genoemd. Dit zijn dus de oorzaken dat een ruimte letterlijk binnen enkele seconden in een waar brandend inferno verandert.

Naarmate de temperatuur zich ontwikkeld en de zuurstof vermindert zal er steeds meer rook ontwikkelen. Deze rook is ook weer zeer brandbaar en heel erg gevaarlijk. Tussen de 500 °C en de 650 °C zijn stoffen zoals koolmonoxide en methaan brandbaar.

De brandperiode die de brandkromme laat zien.

Indien de brand in een besloten ruimte plaatsvindt en de brand zich verder kan ontwikkelen, zal na een X tijd de zuurstof opraken. De brandperiode is dus de periode tussen het ontwikkelen en het opraken van de zuurstof.

Tot slot laat de brandkromme de doofperiode zien.

De doofperiode die de brandkromme laat zien heeft alles te maken met een tekort aan zuurstof. Hierdoor zal de brand uitgaan. Uitgaan is wel teveel gezegd, want uitgaan is geen uitgaan, maar het ontstaan van de smeulperiode. Deze smeulperiode is uitermate gevaarlijk.

De gevaarlijkse periode van de brandkromme is de smeulperiode.

Tijdens de smeulperiode is er nog volop brandstof en is er een hoge temperatuur.
Het enigste wat ontbreekt om de brand weer volop te ontsteken is zuurstof. Er hoeft maar een klein gaatje te ontstaan, of een ruitje begeeft het, misschien wordt de deur opengedaan, allemaal oorzaken waardoor zuurstof in de ruimte komt.
Zodra er zuurstof bijkomt zal de brandbare stof die nog zeer heet is, in een fractie van een seconde tot ontbranding komen.
Dit is dan het ontstaan van het flash-over of een backdraft.

Delen wordt gewaardeerd!

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Comments are closed.

© 1998-2014 Asphalia safety group | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009