Direct contact? | Bel: 0318 488500 | Mail: klantenservice@asphalia.nl

ABC-bluspoeder, wel inklinken, amper klontervorming

27 februari 2012

Bluspoeder
Van oorsprong (1928) is een poederblusser gevuld met een zoutsoort, natriumbicarbonaat met kaliumsulfaat (BC-poeder).
Tegenwoordig (vanaf 1957) gebruikt men kaliumbicarbonaat (ABC-bluspoeder) met diverse toevoegingen.

Inklinken van ABC-bluspoeder.

Indien een product door het eigen gewicht wordt samengedrukt, dan wordt dit “inklinken” genoemd. Het meest bekend is het inklinken van bijvoorbeeld grond. Maar dat zelfde gebeurt ook met bluspoeder. Indien een poederblusser lange tijd niet is bewogen dan is het tot een stevige massa samengedrukt.

Daarom:
Moet je een poederbrandblusser voor gebruik even schudden of even op een harde boden laten stuiteren.
Dit is tevens de reden dat een onderhoudsmonteur een poederbrandblusser altijd moet schudden. Dus schudden voor gebruik zorgt ervoor dat een poederblusser kan werken.

Klontervorming van ABC-bluspoeder

Een poederblusser heeft van oudsher zout als blusmiddel. Zout trekt vocht aan en door dit vocht treed klontervorming op. Door gebruik te maken van de nieuwere technieken en te werken met kaliumbicarbonaat dat bewerkt is met siliconenolie of met magnesiumstearaat wordt klontervorming (bijna) voorkomen.
Om het netjes te zeggen:
Door siliconenolie of magnesiumstearaat wordt de hygroscopiteit (waterafstotend vermogen) sterk verhoogd, waardoor de klontervorming – zo goed als – tot het verleden behoort.

ABC-bluspoeder niet schoonmaken met water.

Het oude BC-poeder was oplosbaar in water en kon dus met water gereinigd worden, maar het hedendaagse ABC-poeder heeft een sterk waterafstotend vermogen. Hierdoor is het reinigen met water absoluut niet meer aan te raden.

Alle voordelen hebben nadelen.

Het hedendaagse ABC-bluspoeder heeft een veel breder blusvermogen dan het BC-blusmiddelen. Het grotere blusvermogen preveleert op de salvage problematiek.

uitbestedenZoek je een partij die blusmaterialen kan leveren of jou producten kan controleren?
Bij Asphalia bent u aan het juiste adres! Ook controle op brandmeldinstallaties kan je uitbesteden, dit levert een flink aantal voordelen op! Erkend certificaat door derden, Snel geregeld, Kwaliteit garantie, Professionele aanpak.


Direct Contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Delen wordt gewaardeerd!

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia safety group | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009